L’Imperi a la «Piel de Toro»

A petició de Musaranya comentaré la presència militar de EUA a Espanya. La presència principal és a les bases de Morón de la Frontera (força aerea) i a Rota (forces navals). Són les conseqüències dels acords de col·laboració entre Washington i el règim de Franco.

En principi, són bases d’utilització conjunta arran dels acords de final dels 80 entre els dos governs, i els nord-americans només les poden utilitzar per tasques fora de l’OTAN amb el permís espanyol. Tot i que això s’ho han saltat quan els ha interessat com en el cas de la Guerra del Yom Kippur al 73 o més recent amb el trasllat de presoners cap a Guantanamo.

A més, arran del 11-S es van introduir esmenes a l’acord d’ajuda militar i els nord americans van tenir més camp de maniobra per operar des de les bases, tant als conflictes d’Afganistan com a l’Irak.

Més concretament, la base de Rota és d’ús conjunt… clar que els nord americans ocupen 21 kilòmetres quadrats dels 24 que té la base. La seguretat externa depèn dels espanyols, mentre que la interior és tasca dels marines. El personal militar d’EUA ronda les 3.000 persones i també hi ha espai per famílies.

A Morón de la Frontera la base també té una capacitat per vora 3.000 militars. També és conjunta, Espanya té desplegats els Eurofighters (pot ser algun seguidor potencial podria explicar-nos més coses). Els Estats Units l’utilitzen com a base dels avions KC-135, les cisternes volants que reabasteixen a altres aparells, i és una de les bases principals en aquesta funció de la USAF, tal i com va quedar demostrat a la guerra de Kosovo. També ha albergat bombarders B-52 i avions de transport.

Un comentario en “L’Imperi a la «Piel de Toro»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s