Les noves armes de la revolta

Qui no ha tingut alguna vegada una conversa on li han preguntat per a què serveix Facebook, Twitter o qualsevol altra xarxa social? Està clar que depèn molt de com l’utilitzi cadascú i sóc un gran defensor. Però a més avui donaré un argument una mica extrem: si els règims autoritaris els volen tancar quan veuen una rebel·lió a l’horitzó, segur que tenen una gran importància.

Tota aquesta divagació inicial em serveix per referir-me als comentaris que han sortit arrel de les revoltes a Tunísia i Egipte i el paper que han tingut les xarxes socials. Hi ha qui treu mèrits a aquests fòrums del ciberespai, com en aquest article de The New Yorker; també tenim opinions a favor com aquest altre text de la revista Foreign Policy.

Personalment em quedo amb la interpretació d’aquest darrer article. Les xarxes socials permeten que la informació circuli amb més llibertat, i això ha estat sempre un malson per a les dictadures del signe que sigui, i fins i tot els governs democràtics a vegades sembla que tenen por de la llibertat informativa total (un exemple recent ho tenim amb Wikileaks).

Pensem una mica en la Història: la impremta va facilitar la Reforma Protestant contra l’Església Catòlica i després arribaren la Independència d’EUA i la Revolució Francesa, l’oposició a la guerra de Vietnam va créixer com a conseqüència del flux de notícies constants que arribaven a les llars nord-americanes del front.

També és interessant en les revoltes als països àrabs i l’Iran que sembla que aquests moviments revolucionaris tenen una organització horitzontal, lluny d’exemples anteriors amb una figura forta como Khomeini a l’enderrocament del Shah, Fidel Castro a Cuba o Gandhi a l’Índia. Ara es coordinen mitjançant eines de Internet 2.0 com els grups de Facebook.

Al segle XXI, a l’era de la informació, els països ja no han de mesurar el poder en els paràmetres tradicionals i han d’aprendre a tenir present aquests nous factor. Afortunadament, sembla que les xarxes socials han assumit un paper heretat d’altres mitjans de comunicació per fer tremolar als tirans i ajudar a les poblacions a organitzar-se per aconseguir més llibertat o per explicar la seva causa al món. No tot ha de ser explicar si t’has pres un cafè o fer conya del que pensa Bisbal sobre les piràmides.

Un comentario en “Les noves armes de la revolta

  1. La clave está en el tremendo paso de organizar una revuelta real a partir de la virtual,como organizarlo,quien da ese pequeño paso al frente para coordinar,necesitamos igualmente una vanguardia revolucionaria,una centella que prenda el bosque…es que me parece harto dificil que eso ocurra aqui,estamos en un estado intermedio de anestesia mediatica,pasotismo político,la empatía escasea…en fín

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s